Lyckokänslor i kroppen

Vilken underbar morgon! När jag gick iväg för att hämta morgontidningen överfölls jag av allt vackert. Blå Jungfrun ruvar vid horisonten, havet ligger nästan spegelblankt, solen skiner, men det är fortfarande svalt i luften. Näktergalen sjunger och en lärka slår i skyn sin drill. Jag blir så där enkelt och ursprungligt lycklig bara av att få finnas och uppleva detta.

För en kort stund finns inga bekymmer och inga svåra beslut att fatta - jag bara lever i stunden.

Ska iväg till hemmabanan i Källatorp och spela golf idag. Undrar om jag får något sällskap eller om jag får gå och träningsspela med tre egna slagna bollar på varje hål.

Hann slå nästan allt gräs igår, men ska ta det sista när jag kommer hem och sen ska jag koka piggvar som jag hittade i Böda hamn igår - ja, i fiskbutiken förstås, jag var inte ute och simmade med harpun...

Med den här sköna morgonkänslan kan det bara bli en fantastisk dag. Det gäller att ta vara på de fina små momenten i livet när de bjuds ut! Idag hoppas jag att många, ja helst alla människor får en fin dag utifrån sina egna förutsättningar.
Nyckelord:



Gräsklippning som motion

Igår körde jag ner till sommarvistet på Öland tillsammans med lilla mor, som förhoppningsvis ska kunna stanna här hela sommaren. När vi kom fram skulle elen sättas på, vattnet likaså och sedan varmvattenberedarna, så vi slipper duscha kallt imorgon bitti. När detta var gjort var det bara att se till att vi skulle få något i oss, så klockan rann iväg ochh inte mycket annat blev gjort.

Trädgården ser lika vildvuxen ut som en ödegård i Ödeshög, mammas rum är rena slagfältet efter att det kommit upp nya gipsskivor. Alla hennes möbler står intravade i vardagsrummet. Rena röran med andra ord, så idag sitter jag och tittar på eländet och vet inte i vilken ände jag ska börja. Hade tänkt ta en cykeltur, men inser att det är bättre att lägga motionen på gräsklippning - jag som brukar förorda att man ska motionera dessutom... Nå, nöden har ingen lag - eller snarare tiden. Nu är det prioriteringar som gäller, så jag cyklar iväg och gör några inköp och letar efter en händig målare som kanske vill fixa färdigt i mors rum, så får jag en cykeltur innan jag börjar klippa gräs. Nu sitter jag här o skriver istället för att göra det jag ska - action, madame!!! 
Nyckelord:



Laxen blir billigare igen!

Läste just i ett nyhetsbrev från utrikesdepartementet, att strafftullarna på norsk lax kommer att avskaffas enligt ett beslut i Bryssel idag. Det här innebär att vi kan vänta oss lägre laxpriser efter midsommar.

I lördags var jag hemma hos min gamla arbetskollega och vän Pella på lunch. Hon (jag skriver hon, för Jussi lade inte några händer alls vid matlagningen) bjöd på grillad lax ute i trädgården och den var fenomenalt gott kryddad med en blandning av bl. a. chili och spiskummin. Supergott trots att grillen var ny och supereffektiv, så vi skrapade bort lite carcinogena sotflagor från skinnet. Lax är verkligen det mest varierbara livsmedel man kan tänka sig. På MåBras hemsida finns det faktiskt 77 recept som innehåller lax.

Annars är Jussi en pysig kille som är rysligt bra på mycket annat än just matlagning. Han är en hejare på att bygga - Pella och Jussi köpte ett riktigt gammalt ruckel för 6 år sedan och nu är det ett underbart och mycket personligt hem. Även om Pella har jobbat hårt så är det nog Jussi som stått för det mesta byggandet och konstruerandet.

Pella är förutom en duktig utbildare en fantastisk trädgårdsarbetare. Jag blir så avundsjuk när jag ser en så där vacker trädgård med massor av perenner, buskar och blommor utan en massa ogräs och onödigt tjafs. Hur hinner folk? Jag som inte ens har en balkonglåda...
Nyckelord:



Trängselskatten

Jag fattar inte det här med trängselskatt. Igår åkte jag till Norrköping för att träffa Mia, som jag har "förföljt" en dag. Vitsen var att hitta vilka vardagsfällor hon trilla i, och det  var intressant. Ska inte avslöja redan här vad vi hittade - det kommer i nummer 8 av MåBra.

Men nu var det trängselskatten det handlade om... Jag bor alltså i Stockholms innerstad! Om jag kör runt runt hela dagen och trängs med andra bilar, så kostar det mig ingenting i skatt, men igår när jag åkte ut ur stan och körde på motorvägen, så fick jag betala 20 kronor för att ta mig ur stan och låta bli att trängas med andra. Om jag sedan hade kommit hem tillräckligt sent, hade jag kunnat köra in i stan helt gratis för att fortsätta trängas gratis härinne i stan idag. Fattar du?  Hallå politiker, var är logiken i detta system?????
Nyckelord:



De' e' mycke' nu...

Kära lilla blogg, jag har varit otrogen! Bara ägnat mig åt den egna sajten och skrivit krönikor och brev till medlemmar som bett om svar...inte det minsta lilla trams här på bloggen, fast det egentligen funnits massor att häva ur sig. Men who cares? Jag är inte dummare än att jag inser att det för det mesta handlar om mitt eget behov av att föra dagbok över min blygsamma tillvaro, hohoho.

Nu tänker jag inte göra någon resumé av tiden som gått och det är nog lika bra det! Det har varit lite rörigt i min tillvaro och i mitt omväxlande rantande mellan jobb, privatliv, golf, gamla mamma och annat. Jag mår i alla fall oförskämt bra och det är värt att notera! Vikten håller sig ungefär där den ska, matvanorna är OK även om det blev en massa godis under schlagerfestivalen, men det behövdes som motvikt till detta spektakel.

Just nu känns det som om jag skulle vilja ha två veckors golfsemester. Tog en lektion hos den förträfflige Mats ute på Wermdö och han lyckades förklara hur jag ska greppa klubban för att det ska bli en "release". Dessutom satte han ett klubbskaft på min fot för att bevisa att den inte stod still (vänsterfoten, alltså) och sen var det fel på riktningen i genomslaget också. Fatta att man blir lite kringkring i skallen! Trots detta skrapade jag ihop 29 Poäng i en tämligen vänskaplig match mot exet i Saltis - jag vann, haha - men nu vill jag naturligtvis träna in allt det nya innan jag glömmer bort det igen! På'n igen, bara!

Tiden räcker verkligen inte till allt det man vill göra, men hellre det än tvärtom, måste jag säga. Just nu håller jag på och klurar ihop nya recept till en 7-dagarsmeny och det ska bli lättlagade, snabba men ändå nyttiga maträtter. Det är ju det alla vill ha och även jag! Ger man sig bara tid att kolla bland våra recept på sajten, fattar man att det går att göra snabb mat som ändå är bra - det är som vanligt en fråga om en gnutta planering!
Nyckelord:



Fotograferingar

Häromdagen plåtade vi grillbilder för MåBra. Det är alltid lika spännande med dessa fotograferingar. Jag berättade ju hur Ulle fick ligga på magen som en säl för att hitta rätt vinkel för en dessertbild. 

Den här dagen hade vi bespetsat oss på vackert väder, men det blev lite gråmulet och kylslaget. Vi for ut till Vikingshill, där vi lånat trädgård och grill av Daniels pappa, alltså mitt första ex (och hittills enda f.d äkta man). Tack Magnus och Katarina för lånet!

Hur vi än tricksade med kolen fick vi det inte att ta sig, så det var bara att hämta mer tändvätska. Ulle fyrade av en "jättefin" bild när jag sträcker mig efter flaskan. Notera särskilt Chaplinställningen med fötterna...

image52

Huvudsaken var i alla fall att fyren tog sig, men istället  höll jag på att försvinna i ett moln av os, och där var tösen 
snabb på avfyrningsknappen igen. Kanske är det så att jag var mest till min fördel här...:

 image51

Det var tur att ingen behövde äta mina grillspett den dagen! Bilden blev nog bra till slut, men spetten var vid det laget ganska svartbrända... Ibland måste man fuska för att få det att fungera - så är det bara i livet!!!
Nyckelord:



Förebygg istället för att bota!

Apropå vad jag skrev om igår...: Det känns som att det vore bättre att få bort orsaken till det onda istället för att tvätta bort det sjuka. Ungefär som att vi vill förebygga sjukdomar för att förhindra uppkomsten istället för att bota när sjukdomen väl finns där.

Borde jag inte ta reda på varför jag har huvudvärk ofta, istället för att ständigt äta värktabletter? Borde jag inte äta vettigt och nyttigt och minska risken för hjärtinfarkt, istället för att göra en kranskärlsoperation om 20 år? Bör jag inte försöka undvika att bli överviktig och ta bort 3 extrakilon istället för att vänta och tvingas banta bort 20 kilo?

Just därför har jag ägnat två timmar åt att gå på ett corepass och sedan dra i maskinerna istället för att dammsuga efter grabbarna som var här och monterade mina spegeldörrar till garderoberna. Visserligen sög de bort det värsta, men det där fina dammet skulle nog kräva en svabb för att försvinna. Nu får jag och middgasgästerna leva med att det är lite dammigt - big deal??? Se där vilket utomordentligt sätt att skaffa mig ett gott samvete! Mat blir det i alla fall. Gissa vad jag hittade i butiken? Svensk färskpotatis!!! Visserligen 25 kronor/kilo för något som inom kort kommer att kosta kanske 7, men det gick inte att motstå!
Nyckelord:



Virus eller klor i kycklingkött?

Läste i ett nyhetsbrev att forskare kommit på att man kan tillföra en sorts virus (fager) till kycklingar som ska slaktas. Det skulle fungera bättre än antibiotika för att motverka uppkomsten av salmonella och campylobacter. Detta virus lär inte skada människor, växter eller djur, utan angriper bara bakterier.

I samma nyhetsbrev läser jag att i USA "tvättar" man kycklingköttet med klor för att minska risken för salmonella och nu vill man att EU ska acceptera den metoden även för oss i Europa. EU-kommissionen är tydligen positivt inställd, så snart kanske vi har sådant kött i våra butiker.

Jag kan förstå att det är en fördel att uppfödarna slipper bekämpa uppkomsten av sjukdomar, men det känns lite besynnerligt det hela. Vart är vi på väg? Snart finns det ingen vanlig obehandlad mat alls. Det känns som att vi tvingas välja mellan pest och kolera.

Rent spontant känns det som att det vore bättre att få bort orsaken till det onda istället för att tvätta bort det sjuka, men det är säkert jag som inte fattar...
Nyckelord:



Videoinspelning idag

Idag har Johanna klättrat omkring hemma på köksön igen. Vi har videofilmat - ja, alltså hon filmade och jag lagade mat. Nu kan man titta på MåBra:s hemsida när jag styckar kyckling och så småningom kommer de här klippen också. Man känner sig allt lite löjlig när man ska prata med en kamera, men vad tusan, jag är ju ingen skådis och långt ifrån någon mat-Tina. Jag kommer knappast att bli erbjuden en plats i Let's Dance efter det här, men jag överlever nog ändå. Idag gjorde jag en smörgåstårta och sen blev det en smarrig efterrätt och lite annat smått och gott! Recept på 3 olika smörgåstårtor kommer i nummer 6 av MåBra och självklart även på hemsidan.

Eftersom jag jobbar hemma idag blir det ingen promenad till jobbet, men idag har Tommy och jag stämt möte på gymmet, så då får jag mig en duvning så det räcker.
Nyckelord:



Bästa botemedlet mot "hang-over"

Tänk, jag som trodde att jag skulle skriva här minst varje dag och ibland flera gånger om dagen, men vad är det som gör att man aldrig hinner allt det man hade tänkt??? Nu har det gått flera dagar och jag har inte ens varit i närheten av datorn. Kan det bero på vädret? Det är ju osannolikt detta, att det blev sommar innan det blev vår. Man måste ju bara passa på och vara ut i det - det kanske var sommaren som gick de här dagarna som har varit..... i  morse kändes det sannerligen som höstkyla i luften!

I helgen fick golfklubborna äntligen komma ut i det gröna. Fredag blev en runda på Nacka. Den banan är kuperad, så det blev svettigt värre i solgasset! Lördagen ägnades åt en lång lång cykeltur. Vi var ute på Djurgården och hamnade på en kajakmässa. Det är något jag ännu inte provat och jag blev faktiskt lite sugen. Tommy har paddlat tidigare, så det är verkligen något för mig att hänga på. När då då????? Innan vi cyklade hemåt unnade vi oss varsin glasstrut vid djurgårdskanalen. Förödande gott och dessutom åt vi med gott samvete efter cyklingen!

På kvällen var vi på en helt fantastiskt trevlig och god middag hemma hos Anki på Gåshaga. Usch så avundsjuk jag  blev på lägenheten...! Superfenomenal utsikt, men jag har ju nyligen flyttat, så nu får jag lugna ner mig. Himmel vad härligt det var att sitta och bli uppassad med jättegod mat. För att inte tala om vilka goda viner vi fick - de kändes visserligen i skallen på söndag morgon, men det var de värda!

Igår blev det golf igen ute på Evas hemmabana i Skepptuna. FANTASTISK BANA!!!!! Jag fick ihop 36 poäng och det var inte MåBraPoäng! Vi enades om att en golfrunda är det absolut bästa botemedlet mot "hang-over". Bara vi kom ut på första tee, var huvudvärken som bortblåst! Resultatet berodde troligen på att jag var totalt avspänd...

Nyckelord:



Det är 21 grader ute

...och jag har inte varit utanför dörren idag. Det här är nackdelen med de dagar jag jobbar hemma. Jag kommer inte ut i friska luften och jag missar mina båda 40-minuterspromenader till och från jobbet. Hur korkad får man vara? Jag har ju alla chanser i världen att ta en promenad mitt på dagen istället, men jag blir så himla arbets-elak att jag inte ger mig tid. Ska vara effektiv och få en massa gjort istället, men troligen vore jag mer effektiv om jag tog ett break då och då. Jag ska träna mig själv mentalt till att ändra inställning. Som vanligt är det naturligtvis en planeringsfråga!

Har bokat instruktion på gymmet ikväll, så då blir det i alla fall lite träning även om det är inomhus. Till imorgon har jag bokat årets första golfrunda. Ska bli intressant att se hur Tommy funkar på golfbanan....titta, titta nu fick han ett namn här också!!! Golf är avslöjande för personligheten. Sällan kan man se så bra som på en golfrunda hur en person fungerar. Prestige, tävlingsmentalitet, "sjyssthet", förmåga att ta motgång och medgång - allt visar sig!!!

Återkommer med facit..............kanske............
Nyckelord:



Där sitter dom och dricker bärs

Stackars fotografer vad de får utstå olämpliga kroppsställningar ibland! Vi skulle få en fin bild med härliga sommardesserter (kommer i nummer 7 av MåBra). När vi äntligen hittade en tillräckligt platt sten där mina fina glas kunde stå med havet som bakgrund, var det så trångt, så att fotograf Ulle fick ligga på mage med benen uppåtböjda som på den värsta rygg-gympaövningen. Som en säl låg hon stackar'n och jag hade naturligtvis inte med mig min lilla löjliga digitalkamera. Den hade ju fått komplex i sällskap med hennes monsterapparat, men i det läget var det faktiskt synd.

Haha, som vi stod och balanserade glasen på ett räcke medan jag la upp godsakerna - obetalbart och kul. Folk skulle bara veta vilket jobb som ligger bakom alla dessa bilder i tidningarna!

Just nu står jag och tittar ut mot August Bar och Bistro som ligger tvärs över gatan från mitt arbetsrumsfönster. Vid ett bord på uteserveringen sitter tre trettio-plussare och dricker bärs. Det ser så trevligt ut... Vid ett annat bord sitter tre 60-plussare och de dricker också bärs. Och här står jag och "pratar för mig själv" med en kopp rött te, men det är inte så illa det heller!
Nyckelord:



Sörpingsglass

Vi satte mamsen i baksätet på min lilla Peugoet, lämnade golfklubborna hemma i förrådet och drog till Öland i helgen.  Solen sken, gullvivorna stod halvmeterhöga och fåglarna drillade ikapp. Våra träd hade i alla fall inte slagit ut än, så det kändes fortfarande "vår" och inte sommar.
image50

Varje gång jag kommer ner till "mitt" Byxelkrok, måste jag gå ner till stranden och känna att allt är sig likt. Stenarna ligger oftast på samma ställe och det känns lite tryggt, så där... I år var det bara det att vattnet var så hiskeligt lågt, så jag har aldrig sett det så förr. Vad är det som händer, är det klimatpåverkan igen? Usch, kan inget få vara som vanligt nånstans? Det satt ett par ejdrar längst ut där vi brukar hoppa i och där brukar vattnet gå nästan till knäna...
image49

Igår när vi åkte hem, hade jag ett fullkomligt toksug efter söderköpingsglass. Där finns ett glasscafé med hemgjord supergod glass. Jag lyckades köra förbi på nervägen, men inte två gånger i rad, så det fick bli ett "mellisstopp" för att trycka i oss varsin. De har hur många sorter som helst, så jag som är velig våg, hade ett elände med att välja bara två sorter. Mer orkar man inte...kulorna är stora...har ingen bild...batteriet var slut... Vi rationaliserade åtminstone bort lunchen - det var nog mest nyttig yoghurt i min glass, så jag tyckte att det var OK.

In mot Stockholm var köerna hopplösa - varför måste alla åka samtidigt som jag??? Nästa gång tar jag en semesterdag och åker hem på måndan istället, men då kanske alla andra tänker likadant?
Nyckelord:



RSS 2.0