Man kan inte vara bäst jämt...;)

Staffan och jag spelade golf igår på den lokala banan utanför Byxelkrok som ligger i Enerum och inte ska förväxlas med Ekerum. Det är en kort bana, så tyvärr får man inte lika mycket motion som på andra banor, men det är kul ändå.

Tack vare golfens handicap-system får jag misslyckas mycket mer än Staffan (jaja, han ÄR betydligt duktigare än jag...). Det brukar innebära att jag har en ganska stor chans att vinna i våra ständiga små matcher om disken eller vad vi nu brukar spela om.

Men igår liksom i måndags klantade jag mig tillräckligt många gånger samtidigt som Staffan fick till det med spelet. Suck - igår blev det jag som ensam fick handla maten i trängsel med en massa andra semesterfirare medan Staffan gick och tittade på båtarna i hamnen...hmm jag får skärpa mig, så han inte blir bortskämd!

Efter inköpsrundan i Ica-butiken åkte jag ner till hamnen där vi köpte färsk piggvar i en av bodarna. Vi äter fisk eller skaldjur varannan dag när vi är här. Det känns på någt sätt godare och enklare med fisk när man får handla den i en gamal fiskehamn även om jag inser att en stor del av firrrna kommer från Västkusten eller i vissa fall mycket, mycket längre bort...

Förr köpte vi direkt från "fiskegubbarna" när de kom in med fångsten, men det är ett minne blott. Lite lokal fisk finns det i alla fall fortfarande, såsom piggvaren och flundra som vi äter nystekt med kokt färskpotatis och citron. Piggvaren igår kokte jag och serverade med nyriven pepparrot och potatis från Sven i Dödevi som odlar världes godaste pärer. Mums!
Nyckelord:



Hur lycklig ska man vara?

Läste en krönika i morgontidningen idag som fick mig att tänka till litegrand. Vi jagar efter lycka hela tiden, ibland kanske så ivrigt tt själva lyckojagandet blir en stress. Det kanske hör till att vara lite olycklig ibland när man är människa, och inget att vara rädd för heller. Kanske till och med att lyckan blir större när man är nere och vänder i lite deppighet då och då. Man uppskattar tillvaron så mycket mer - jag har bestämt funderat över det här tidigare...

Det här tangerar även tanken med vår ständiga vikthets. Några få extrakilon är inte hela världen så länge som man mår bra och orkar motionera. Blir kilona alltför många mår vi inte bra - varken fysiskt eller psykiskt och då är det upp till oss själva att bestämma oss för att dra i bromsen. Var gränsen går måste du och jag avgöra själva. Visserligen kan vi ta hjälp av BMI och midjemått och midja/höftkvot, men spannen är breda och var inom gränserna vi vill ligga, får vi själva känna efter.
Nyckelord:



Ny undersökning om olika bantningsmetoder - igen!

Tänk, det är fantastiskt hur många studier som görs på olika sätt att gå ner i vikt. Nu har man gjort en studie i Israel som visar att Atkins/GI, Medelhavskost och traditionell lågfettkost fungerar alla tre. Är någon förvånad? Äter man mindre än kroppen förbrukar, går man naturligtvis ner i vkt.

I den här studien viss att Atkins/GI ger ett bättre resultat, men viktminskningen redovisas till ca 4,7 kilo på 2 år, medan Medelhavskosten ger en viktminskning på 4,4 kg och lågfettkosten 3,8 kg. Stor skillnad, uhum?

Jag undrar också hur pass konsekventa de olika deltagarna varit med denna modesta viktminskning. Det mest intressanta tycker jag är hur väl varje individ har lyckats och hur de sedan kan behålla den nya vikten PÅ LÅNG SIKT!!!

Jag tror att det viktiga är att man hittar ett sätt att äta som man mår bra av och trivs med - det är precis som med motion. Man lyckas bara bibehålla motivationen om man tycker att det känns bra. Att banta några kilon och sedan återgå till gamla vanor resulterar oftast i att man går upp det man gått ner plus lite till. Att jogga några gånger och sedan lägga av ger inte heller någon förbättrad kondis.

MEN om du går eller cyklar varje dag, eller om du hittar en annan motionsform som passar just dig, får du ett ökat välbefinnande som varar. Och om du varje dag försöker äta varierat efter din egen smak och ser till att inte få i dig alltför mycket energi i förhållande till ditt behov, så går du ner i vikt ovsett metod!
Nyckelord:



Fet och ful, men lycklig...

...kan man visst vara och Imse, fet och ful är du bara i dina egna ögon. Man blir inte lycklig allenast genom att vara smal, men handen på mitt eget hjärta - visst underlättar det.

Joodå, följer mitt hjärta gör jag ständigt och det brukar oftast bli bra, även om jag har gått på nitar ibland, men det får det vara värt. Känslan segrar i det långa loppet, det är jag helt övertygad om!

Igår spelde jag golftävling för tredje gången i livet och det var jättekul. Spelade med 2 mycket trevliga damer och lyckades sänka mitt hcp igen! Kom 4:a och fick en keps i pris!!! Den som vann fick en ost -lyckans henne.
Nyckelord:



Kylskåpsrensning

Igår när vi kom hem orkade vi inte gå ut och handla igen, men hungriga var vi, så jag nosade igenom kyl och frys efter något att laga en snabb och enkel måltid av. Jag hittade:
lite strimlad fläskfilé i frysen
en halv squash
ett par rödlökar
en liten bit färsk ingefära
några sockerärter
en halv paprika
På några minuter var allt nerhackat och el-woken framplockad ur skåpet. I mitt skafferi finns alltid soja, oystersås, vitlök och nudlar, så snart spred sig en härlig doft i lägenheten och mätta blev vi! Det enda jag saknade var lite svamp, men det är inte Staffans favvo-livsmedel, så han var lika glad ändå!

Idag ska vi skriva kontrakt på nya lägenheten...är man klok eller?

Nyckelord:



Ska jag flytta igen?

Hemma är det ett veritabelt kaos just nu. Staffan har sålt sin lägenhet och vi försöker pula in en del av hans prylar hos mig. Tanken är att vi ska hitta ett nytt boende - min grundtanke är att man helst inte ska flytta in i en annans hem om det går att starta om i ett nytt gemensamt. Nu är det ju inte så länge sedan jag flyttade, men mäklarna måste ju också leva... man kan undra om det är jag som ska hålla dem vid liv när bostadsmarknaden ser ut som den gör idag.

Håhåjaja, livet förädras hela tiden och ibland går det snabbt...men det är kul!

Igår kikade vi på en lägenhet som är jättefin men egentligen lite för liten, men i eftermiddag ska vi titta på en annan som är större men ligger längre bort...ojojoj en av matfotograferna tyckte att jag skulle välja en lägenhet med mycket ljus i nästa gång jag flyttar. Det är mycket man ska tänka på!
Nyckelord:



Vilken runda det blev!

Imorgon ska jag spela golf med Lotta på Täby. Jag spelade mitt livs bästa runda i lördags på Wermdö, så nu har jag sänkt mitt handicap till 23,6. Det första målet för sommaren - att komma under 24 -  är därmed nått.

Nu är det med målsättningar inom golfen likadant som med delmål i en viktminskning. Det gäller att omgående sätta ett nytt mål, så att man känner att det finns något att sträva efter, annars är risken stor att man tappar fart och motivation. Alltså har jag som nytt handicap-mål satt att jag ska under 20. Slutmålet är att komma till 18, bättre har jag inte ambition att bli...om jag ska klara av att ligga kvar där ett tag. Men det är klart, skulle jag få tid att spela mer, så vet man aldrig vad som kan hända.......

 
Nyckelord:



Det blev en hel del käk igår!

Vi var bortbjudna på middag - långt ute på Värmdö. Jag hade bestämt mig för att köra bil hem eftersom det var arbetsdag idag, men det fick jag nästan ångra. Alla de andra hade semester, så först var det bubbel - äkta vara som jag älskar. För sällskaps skull och för att få smaken på tungan, drack jag ett par matskedar.

Toast Skagen till förrätt med öl och snaps för somliga.....Ramlösa för mig, nåja inte så svårt att avstå från snapsen!

En härlig lax med gräddig sås, rostade rötter och ett jättefint Chablisvin till huvudrätt. Ett par matskedar igen - både av såsen och vinet....åsså Ramlösa! Vad är det jag brukar säga? - det blir inte godare för att det blir mycket! Haha, lätt att säga när man sitter där och smuttar och det är slut i glaset, men tack o lov för mineralvatten!

Sen kom desserten. Färska hallon och jordgubbar med vaniljglass. Finns det nåt godare än färska hallon? Jag tror knappast det! Tycker i alla fall jag och det blir man inte berusad av, så där slank det ner ett gäng!

Till kaffet drack de andra avec och så kom det fram en stor godisskål. Att avstå från avec är inga problem - jag tycker inte ens att det är gott. Eftersom det var för mig nya bekantskaper och det började pratas jobb, kunde jag ju inte gärna proppa i mig av skumnallar, geléhallon och annat, så det blev max 3-4 stycken. Man måste ju leva upp till sin image, eller hur?

När vi satte oss i bilen för att åka hem, var jag ganska lagom skönt belåten, totalt spiknykter och förskräckligt nöjd med mig själv. Ibland är det bra att ha åskådare när man äter, visst blir man lite extra förståndig?
Nyckelord:



Musslorna i havet är gratismat

I min ungdom var jag med om att fiska blåmusslor på västkusten. Då slörpade vi i oss en hel massa, och om jag inte minns fel, åt vi dem råa direkt från havet, precis som man gör med ostron. Idag skulle jag föredra att äta dem kokta, men fortfarande är det OK att plocka upp dem ur havet. För säkerhets skull bör man dock kolla, så att de är fria från alggift. Om du får chansen i sommar - ring och kolla med musselinformationen 031-60 52 90, så kan de lämna besked om ditt område är säkert.

Om du liksom jag befinner dig på ostkusten, går det utmärkt att köpa blåmusslor i nätkasse - billigt och garanterat kontrollerat. Dessutom är det superenkelt att laga en festmåltid genom att fräsa lök och vitlök i lite smör, tillsätta lite vitt vin och sedan lägga ner de levande musslorna och koka på hög värme ca 5 minuter. Kolla först att musslorna lever genom att knacka på skalet på de som är öppna. Alla musslor som stänger sig är levande. Fler recept med musslor hittar du här.
Nyckelord:



Japansk mat

Sushi är en av de bästa rätter jag vet, så igår kväll när jag träffade en gammal kollega gick vi på japansk restaurang på Söder. Men på denna krog fanns så himla mycket annat gott, så det blev ingen sushi utan istället en stor hög med grillade grönsaker. Fräscht och jättegott!

På krogen finns dessutom riktiga Teppanyakibord - stora stekbord där kocken grillar det man önskar framför gästernas ögon. Eftersom vi satt utomhus gick det inte att äta det igår, men jag ska absolut gå dit igen. Teppanyaki har jag inte ätit sedan jag var i Mexico för 25 år sedan. Det finns inte på så många ställen, men det är en höjdare, så det ska provas någon kväll snart! Vill du gå dit bör du beställa bord. Kolla www.murasaki.se

Över huvud taget är japansk mat väldigt bra för oss som vill tänka på vikten och hälsan. Innan den moderna västerländska kulturen började göra sitt intåg i Japan, fanns knappt några överviktiga japaner och det säger ju en hel del! Dessutom hade de väldigt liten frekvens av hjärt-och kärlsjukdomar. Värt att fundera över...
Nyckelord:



Äckliga fästingar biter sig fast

Nu har jag gått i flera år och tänkt ta fästingvaccin.  Etersom jag tycks ha en doft som fästingarna gillar, får jag flera fästingbett varje år och två gånger har jag smittats av borrelia. Jag vet att vaccinet inte skyddar mot borrelia, men att få hjärninflammation tycks mig som ett ännu värre öde.

Varför är man så korkad att man inte går iväg och gör det man tänkt sig. Förmodligen samma anledning som gör att man inte tar itu med andra surdegar som sitter på "att-göra-listan". Sina motionsvanor, matvanor eller andra projekt som stannar vid en tanke.

Igår hittade jag en fästing igen som hade bitit sig fast i armen och det var droppen. Fick en påminnelse på text-tv i morse när det stod att vaccinet håller på att ta slut och det triggade igång mig. Slog på datorn och letade adresser och det visade sig att jag går förbi en vaccinationscentral på väg till jobbet. De öppnar 8 och fem över stod jag där och 10 över var det klart..........som sagt hur korkad får man vara? Varför har jag inte gjort det tidigare????? Det gick så fort och var så enkelt!
Nyckelord:



RSS 2.0