Vilket kaos

Just nu är mitt liv en total röra - åtminstone vad gäller lägenhetsfronten. Jag vet inte om jag kan skylla på det, men när jag skrev mitt veckobrev till MåBraLättviktarna lyckades jag formulera mig helgalet förvirrat. Jag påstod att det oslagbara sättet att gå ner i vikt är att äta mer och röra sig mindre. Vet inte om det var något slags freudianskt önsketänkande från min sida, och det är faktiskt förvånansvärt få som har reagerat. Kanske beror på att man inte läser så noga... 

Lägenheten i stan är fortfarande inte såld och det är väl inte så konstigt när marknaden är i total förvirring. Nu har jag istället hittat en hyresgäst som ska bo där i andra hand. Men ta mig rackar'n - 5 minuter efter att hyreskontraktet var påskrivet, kom ett sms från mäklaren att han kanske hittat en köpare...ursäkta mig, men f-n tro't!

Hur som haver har jag nu fullt sjå med att tömma och städa lägenheten. Mycket kroppsarbete är det, men inte pekar vågen nedåt för det! Jag är helt övertygad om att stressen hjälper till att tvärlura hela systemet i kroppen, för inte kan det väl bero på att jag "nervös-äter"?
Nyckelord:



Kors i taket

I förrgår fick jag ett kryptiskt mail från min sambo. "Jag har handlat och fixar middag idag" stod det. Min direkta och självklara reaktion var att han hade fått nå't i huv'et eller så. Min älskling har många goda sidor men det där med att fixa käk är inte hans bästa gren. Huslighet kan han knappt stava till!

Under promenaden hemåt funderade jag över vad som var på gång. Hade han dåligt samvete för nå't eller var det bara ett allmänt ryck, men den stora frågan var: vad skulle han bjuda på? Jag kunde bara komma fram till 2 alternativ - det ena var blodpudding, men det vet han att jag inte är så himla förtjust i, så det brukar han äta till lunch när jag är borta.

Återstod havskräftor som vi talat om häromdagen. En klar favorit! Visserligen lite märkligt med lyxlir på en vanlig måndag, men snålvattnet började så smått att rinna till när jag närmade mig hemmet.

När jag väl kom hem fattade jag - han älskar ju tacos och det bästa sättet att få det tillräckligt ofta är förstås att ta saken i egna händer. Säga vad man vill om avsikten, men det var jättemysigt att få gå hem till dukat bord. Det var så trevligt att han GÄRNA får göra om det - nästan så att det skulle gå bra med blodpudding till och med...
Nyckelord:



Borttappade saker

Vi var på bröllopsfest i lördags. En av mina gamla vänners son gifte sig och vi fick den stora äran att delta i festandet. Till att börja med samlades några av oss hos goda vänner i stan för en fördrink. För det första blev jag inte klar i tid, så vi fick ta bilen till stan istället för att åka tåg som vi tänkt. När vi sen började se oss omkring, visade det sig att Staffan var den ende som hade smoking. Hm, jag hade uppfattat missuppfattat inbjudan så jag hade lurat honom...alla andra hade mörk kostym och slips men Staffan fick stå ut med att vara "överklädd". Big deal!

Själv var jag lätt "underklädd"...nja, det var inte så illa som det låter, men mitt ena nyinköpta örhänge hade på något mysko sätt glidit ur. För en gångs skull hade jag pyntat mig med en ganska stor hängande sak, så jag fick gå med huv'et på sned hela kvällen...

Da'n efter när vi hämtade bilen hittade jag örhänget på trottoaren!!!

Igår hämtade jag ut ett rekommenderat brev på posten. Staffans nyckelknippa har varit bortsprungen i två veckor. Den försvann på en joggingtur, men kan man tänka sig - den kom tillbaka självmant!!! Jag säger bara en sak: nyckelbricka med stoppservice är en fenomenal uppfinning. Rekommenderas varmt av alla som brukar tappa sina knippor.
 
Tänk om det hade varit lika lätt att hitta sin borttappade motivation. Jag skulle vilja klura ut nå't slags "stoppservice" även för det ändamålet. Ojojoj, jag skulle bli rik som ett troll om jag lyckades!
Nyckelord:



Fetmaepidemin

I mitt veckobrev på MåBraLättviktarna skriver jag om hur fructos nu hamnat i blåsväder. Läste i morgontidningen att forskare upptäckt att fruktos (fruktsocker) snabbare ombildas till fett än vanligt socker.

Tänk att det hela tiden dyker upp såna här nya rön. Självklart ska det forskas för att man ska kunna hitta orsaken till varför somliga går upp i vikt mer än andra. Det trista för oss lättlurade är bara att livsmedelsindustrin hela tiden försöker hitta nya produkter som vi ska kunna stoppa i oss, istället för att predika för bättre matvanor och att vi ska äta MINDRE mängd.

Jag menar, fruktos är ett naturligt ämne i frukt som vi ska äta för att få i oss vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter. Men när det extraheras och koncentreras i läsk som vi egentligen INTE behöver, då finns naturligtvis risken att det blir nå't knas på vägen. Livsmedelsindustrin behövs för produktion, och samhällsekonomin mår bra av utveckling men ofta tror jag att det kostar mer att ta hand om alla följdverkningar.

Tänk, den som kunde hitta nyckeln till hela överviktsproblematiken! Tills dess att det inträffar, måste vi nog ändå lära oss att begränsa det vi äter, samtidigt som vi försöker röra oss lite mer - allt efter förmåga!

Nyckelord:



Pain au chocolat

Först och främst TACK Sofia, för dina rara rader - det värmde i höstrusket!!! Då vågar jag babbla vidare.........;)

Rubriken i dagens inlägg ska uttalas på franska och inte på engelska. För dig som inte är bevandrad i det franska språket och inte heller brukar springa på franska bagerier betyder "pain" bröd och inget annat.

I morse åt vi en arbetsfrukost tillsammans Eva, Anna och jag. Eva bor granne med ett bageri och köpte dessa vidunderligt goda bakverk, som jag inte har smakat sedan jag var au-pair i Marseille 1971-72. Jag kan bara säga att det var en ren pain (på engelska) att behärska sig och bara äta 1/3 bröd. Jag kunde lätt ha smackat in ett helt (minst).

Jag rekommenderar ingen att köpa den här typen av croissant (en smörig wienerdegsgiffel med en sträng av god choklad) - det är förenat med fara för den bästa karaktär. Du ska veta att jag pratar om samma Eva som jag slog vad med i våras att vi skulle gå ner 3 kilo var! Eva har nu lyckats kämpa bort 5 kilo, vilket är en klar bedrift när man bor granne med ett bageri!

Hon måtte ha järnkaraktär, den tjejen, men jag har sett att hon fuskar med näringspulver ibland! Allt under täckmanteln att hon ska testa om det verkligen funkar....;) Uppenbarligen gör det så!

Förr var jag en svår motståndare till allt vad pulverdieter heter, men jag har faktiskt ändrat uppfattning till viss del. Självklart är det bäst, trevligast och godast att äta vanlig mat, men att byta ut någon måltid kan vara en god idé för att få en snabbstart som ökar på motivationen. Det kan även fungera som ett sätt att bryta invanda mönster och göra ett slags "omstart".

Ju äldre jag blir, desto mindre dogmatisk. Vägen till ditt välbefinnande handlar om att hitta ett sätt som fungerar just för dig, och alla sätt är som bekant bra - utom de dåliga...

Ett bra sätt kanske kan vara att unna sig ett litet "pain au chocolat" ibland - om man har karaktären att stoppa i tid. Jag kommer nog inte att vänta i 36 år till nästa gång, men det får dröja ett bra tag. Jag känner mig själv alldeles för väl för att våga skaffa mig ytterligare en tossig vana.
Nyckelord:



Färdigspårat

Jag loooooovar - det enda spår jag kommer att beträda i framtiden är det som man glider fram på med skidor under fötterna!
Nyckelord:



Knappast "hippt"

Nå, nu var det väl inte direkt för att vara "hipp", som jag rusade över spåren och kravlade mig upp på perongen... Det var mer en nödlösning för att jag ogärna ville missa min "akutfådda" tandläkartid och verkligen inget jag vill rekommendera andra. Det resulterade dessutom i ett par sabbade ljusa jeans, så hualigen, Elisabeth, ursäkta mig om jag framställde det hela i en dager för att  verka "hipp" - nej nej verkligen inte - snarare ett uttryck för mitt ibland obetänksamt korkade jag!

Däremot tänker jag skryta lite över att jag tog mig över den mentala spärren att testa kajakpaddling. Jag trodde det skulle få vänta till våren, men igår tog sig några solstrålar in i viken och vattnet låg lugnt, så jag drog på flytvästen och våtdräkten - för säkerhets skull, OM jag skulle trilla i...vattnet är nog inte så jättevarmt längre. Lite vingligt var det allt, men väldigt mysigt.



Idag har jag ont i ryggen - det kanske inte är en så väldigt nyttig sittställning, eller också var det jag som gjorde fel eller spände mig för mycket. Ska jag fortsätta med det här, ska jag nog ta lite goda råd. Man bör väl lära sig eskimåsväng och sånt också ifall man skulle misslyckas med att hålla sig på rätt köl!
Nyckelord:



Jag sprang över spåren - säg inget!

Usch vad sällan jag bloggar nuförtiden. Ett tag skrev jag varenda dag, men sen började jag tycka att det mest handlade om vad jag har för mig och who cares? ....förutom de närmsta och de vet ju ändå.

Å andra sidan är det lite kul att skriva av sig även om det egentligen inte är av allmänt intresse - du behöver ju inte läsa om du inte vill.

Dagen började med en lättare katastrof. Min provisoriska tand som jag hade fått i torsdags (efter 1,5 timmes vånda hos tandläkaren) lossnade. Jag ringde och fick komma direkt. Rusade iväg till tåget som gick framför näsan på mig... ringde till Staffan som satt hemma i morgonrocken, men han slängde på sig ett par brallor för att köra mig.

Vi  kom ikapp tåget vid Storängen, men naturligtvis stod vi på fel sida av spåret och ingen övergång. Utan att tänka så väldigt mycket !?! hoppade jag ner och sprang över spåren och kravlade upp på andra sidan. Det var ganska högt så jag fick verkligen klänga upp och hasa på magen. Tåget kom, men for förbi..................stannar inte vid alla stationer, tydligen. Snacka om långnäsa!

Staffan stod tack o lov kvar, så jag gjorde samma manöver tillbaka över spåren och han skjutsade vidare till Henriksdal där det går bussar varje minut. Tur att han inte körde längre, det var bilkö hela Stadsgården, men bussen swischade förbi och sen tog jag t-banan till tandisen! Jag hann och fick tanden ditsatt igen!

Nu står jag här vid mitt arbetsbord med riktigt lortiga byxor. Nya jackan är också lite grisig, men vad gör det? Nu kan jag ju äta igen!!! I kväll ska jag gå på ett corepass, så jag hade visserligen ändå tänkt äta en soppa efteråt, men jag vill ogärna leva på flytande kost i en vecka. För att inte tala om de svenska äpplena som finns att köpa nu, de kan jag inte va' utan. Jag har en favorit som heter Åkerö, men tyvärr hittar man dem alltför sällan.
Nyckelord:



Kantareller och risflingor

Åh, vad god den blev kantarellomeletten igår! Fick dock en smärre hicka när jag skulle betala. En liten påse på 300 g kostade 75 spänn och de krymper ju vid stekning... Nåja det var de värda, men om du har chans att komma ut i skogen och plocka själv kan du verkligen göra klipp! (förutsatt att du inte kör bil 10 mil för att komma ut)

Fick prov på nya glutenfria flingor som jag lagt in i MåBra:s livsmedelsdatabas. Jag brukar lägga in nya produkter som jag får korn på och som verkar användbara. På så sätt uppdateras vår sajt hela tiden med nya livsmedel, så att det blir enklare för alla att kostregistrera sitt matintag. Det är inte så knepigt som många tror, och det ger en fenomenal överblick över hur mycket man egentligen proppar i sig.

Mängd 1 dl (15g=1p) 56 kcal
Lägg till under Frukost  Lägg till  

Hade tänkt ge flingorna till min glutenintoleranta mor, men de var så goda, så tusan vet om det blir några kvar innan jag hinner hem till henne. Det var massor av torkade hallon och jordgubbar i, som nästan smakade som färska!


Nyckelord:



Vart tog de vägen?

Dagarna, alltså? Ser att det är jättelängesedan jag bloggade...... får väl skylla på att det har varit så mycket annat. Jag vet knappt var jag bor längre - hemma är det den gamla lägenheten eller den nya? Joo den nya är nog hemma eftersom det är där vi bor, men halva bohaget är kvar i förra lyan och eftersom den inte är såld, så hänger den lite i luften, liksom.

Bredbandet funkar inte i Saltis (nya lyan). Nu har minst tre killar varit och dragit i sladdarna, så tusan vet varför det inte fungerar. Igår slutade även TV:n att prata. Jag är lömskt misstänksam! Imorse var det dessutom iskallt på badrumsgolvet och värmen är ännu inte påkopplad i huset. Det är många fördelar med att flytta in i en tidigare obebodd och helt ny och fräsch lägenhet, men det har sina avigsidor också. Man får själv leva sig igenom barnsjukdomarna!

Jag längtar efter kantarellomelett! Idag får det bli inköpta kantareller. Det är bara att inse att jag inte hinner komma ut i skogen på helgerna - det är så många andra prioriteringar just nu. Tänk  kantareller som är smörfrästa (bara lite smör) tillsammans med en hackad rödlök. På med omelettsmeten (ägg och vatten) och strax innan det är färdigt lägger man på en hög med bladspenat och ruccola och viker ihop. Mums, det måste bli dagens middag tillsammans med en tomatsallad! Jag längtar redan!
Nyckelord:



RSS 2.0