Ny destination

Jaha, så blev jag sittande framför datorn nästan hela dagen, istället för att sitta på flygplan, men först bokade vi en ny resa. Istället för Spanien och golfspel, blir det Egypten och sollapande i Sharm-el-Shejk. Jag har inte varit på riktig sol-semester på flera år, så det ska bli riktigt skönt. Måste bara packa om väskan nu...sommarkläderna ligger någonstans i källarförrådet...

Lite orolig är jag för att det ska bli lite för slött. Visst kan man snorkla, men jag tycker det är lite läskigt. Tror hela tiden att det ska dyka upp otäcka vattendjur som slemmar sig runt benen, så jag får lite lätt panik, men vad tusan - om tillfälle ges, kan jag väl inte låta bli...sån är jag!

Kameran följer med och kanske hittar vi en uppkoppling så jag kan pladdra därifrån.

Hmmm, nu blir det tidig väckning imorgon IGEN! 03.30 - nästan ingen idé att gå och lägga sig...
Nyckelord:



Semestern gick åt fanders

Igår kväll satte vi väckarklockan på 04.00 för att hinna med ett flyg som skulle ta oss till Alicante för några dagars semester och golf. Väskorna var färdigpackade, kylen rensad och allt annat förberett som vanligt när man ska ut och resa.

Klockan 3 vaknade vi av ett sms-pling...Sterling går i konkurs och alla flygningar är inställda. Javisst skulle vi rest med Sterling! Vilken antiklimax!!!

Dessvärre hade vi redan bokat och betalat en resa till Frankrike också lite närmare jul! Pengarna i sjön............!

Livet blir inte alltid som man hade tänkt sig. Den här finanskrisen påverkar oss alla i olika grad och det finns de som drabbas betydligt hårdare, man får trösta sig med det! Tja, det är bara att ladda om och hitta på något annat kul. Solen skiner i alla fall idag!
Nyckelord:



Maränger och färdtjänst

Vi hade mamsen och Daniel med flickvän på middag igår. Daniel brukar alltid komma riktigt hungrig och igår var inget undantag, så jag hade lagat ordentliga portioner av Kreolskans söndagsgryta fast det var lördag. Ursprungsreceptet innehåller massor av vispgrädde, men jag har gjort om det, så att det funkar utmärkt med matlagningsgrädde.

Eftersom samtliga har passion för maränger, hade jag bakat en laddning av nötchokladmarängerna som finns på MåBrasajten. De är rysligt goda. Som omväxling serverade jag dem med lite vaniljvisp och färska! - jaa, det stämmer - jordgubbar och mango. Supergott!

Vi ringde färdtjänsten kl. 21.10 för att få besked att de kunde hämta mamsen kl. 21.50. OK, tyckte vi eftersom det trots allt var lördagkväll. Men ingen bil kom, så vi ringde resegarantin som det så vackert heter. De lovade att bilen var på väg och skulle komma inom 10 minuter. En kvart senare ringde jag och frågade och då hade det blivit något fel, så de skulle skicka en ny...... Nu ska jag inte upprepa alla telefonsamtal, men vi höll på på det här sättet hela kvällen och fick nya besked hela tiden. En gång kopplade de mig direkt till chauffören, men han hade inte hittat hit, så han meddelade helt sonika att han hade bommat körningen. När jag  bad honom vända och komma tillbaka slängde han på luren...

Klockan 01.25 kom slutligen en bil. Då hade mamma tröttnat och somnat i fåtöljen, så vi fick väcka henne. Är det så här våra gamla ska behandlas? Neej, då vill jag inte bli gammal!
Nyckelord:



Vi vann nästan igår på Tidskriftsdagen

Igår satt vi där bänkade och lyssnade på de eviga "och de nominerade ääääärrrr.................."
MåBra var ju nominerade tillsammans med Allers och Veckorevyn i klassen populärtidskrifter över 50 000 ex. Spänningen var naturligtvis oliiiiidlig och vår tur kom naturligvis efter alla andra klasser. Det var "Årets krönikör" och det var "Årets Ditten" och "Årets Datten", men så till sist blev det vår tur.

Nu vann inte MåBra, men vi kom på en hedervärd delad andraplats i konkurrens med massor av andra tidskrifter. Allers tog hem potten och de är ju i alla fall systrar i förlaget, så jag gratulerar hjärtligt! Champagnen räckte till oss också!

Tur att jag hade stegräknaren på. Missade bussen så jag promenerade från Cirkus till Nybroplan, men där blev jag tvungen att hoppa in i en taxi för att hinna med tåget från Slussen. Att bli stående där klockan 11 på kvällen är ingen hit, så det fick vara värt taxipengen!
Nyckelord:



Firrar på röda listan

Jag skrev för en tid sedan om att man kan kolla på världsnaturfondens hemsida, vilka fiskar som är utrotninshotade och vilka man kan äta med gott samvete - apropå detta med fisk som jag skrev om igår  och i förrgår...

Jag kan inte fatta att det ändå säljs rödlistad fisk - bryr sig inte svenska livsmedelshandlare om vad jag skriver.....?????

Idag läser jag i bladet, att det finns massor av sådan i fisk i alldeles för många butiker. Mest förekommande är torsk, rödspätta och tigerräkor. Nu har det faktiskt kommit ekologisk torsk, som är krokfångad i vatten där den förekommer rikligt, så då finns i alla fall ett alternativ om du absolut vill ha torsk. Annars går det utmärkt med hoki , pollock eller sej. Istället för rödspätta kan man äta flundra och när det gäller tropiska räkor kan du fråga efter  "amaebi" som är stora, okokta nordhavsräkor.

Nog om fisk!

Idag vankas det kyckling hemma - ska testlaga ett recept, alltid lika kul och spännande att se om det blir uppätet! 

I lördags besökte vi vänner till Staffan ute i skärgården. Jag hade aldrig träffat dem förr, och vi hade med oss lunch som var testmat - vågat, men de var uppriktiga personer som gav ärlig feed-back. De åt i alla fall snällt upp maten, så alldeles galet var det inte,  men jag har nu korrigerat receptet efter synpunkterna. Himla bra, man borde alltid testa maten på människor med olika smak!
Nyckelord:



Jamen Sara...

... om du äter fisk regelbundet behöver du inte hålla på med konstgjorda kapslar, och dessutom tror jag att det naturliga är bättre än alla koncentrat i världen! Dessutom är det ju så himla gott med fisk/skaldjur och lätt att variera. I fredags köpte jag en liten röding. Jag la lite dill och färsk timjan i magen (på fisken), saltade pepprade och slängde in i ugnen och himmel så gott det blev!

Men det är klart - hade det varit lever skulle jag hellre tagit en kapsel... Om man absolut inte gillar en typ av mat, eller är allergisk, måste man naturligtvis ta till praktiskt fungerande alternativ.
Nyckelord:



Omega3..........igen!

Läste i bladet häromdagen om detta med Omega3 i våra livsmedel. Det tillsätts ju vegetabiliska Omega3-fettsyror i lite av varje för att det säljer bra, men ska man få i sig lika mycket som i en portion lax, får man bängla i sig typ 2 LITER rapsolja, och vem vill det? Det kanske är trevligare att käka 125 kilo kokt pasta eller 1555 knäckebrödsskivor, men till och med jag som älskar hårt bröd, skulle nog bli less.

Nää, fisk 3 gånger i veckan räcker för att få behovet tillgodosett, och då behöver man inte fundera vidare över att köpa produkter med olika tillsatser.
Nyckelord:



Mamma Mia!

Ojojoj, vilken vecka det har varit. Förkylt och dant, och körigt dessutom. I tisdags gjorde vi några små videoklipp här hemma, trots att jag var ganska snörvlig. Undrar om det kommer att höras? Hela onsdagen gick åt till att göra julbord som Ulle kom och plåtade. Vi var hemma hos Eva eftersom hon har öppen spis och det sparakade verkligen mysigt i brasan hela dagen. Dessutom hade vi CD-skivor med julmusik, så nu känns det nästan som att våren borde vara på gång, när julen har passerat...

Igår satt jag klistrad vid datorn  hela dagen och näringsberäknade en massa måltider. Sen var det skönt att sjunka ner i en biografsalong och njuta av ABBA-musik och Meryl Streeps fenomenala rolltolkning. Vilken glädje som förmedlades i filmen! De måste ju haft vansinnigt kul när de filmade.

Lilla mamma följde med på bion! Hon hade glömt hörapparaten hemma, men det gjorde inget - för henne blev det lagom nivå på musiken och texten kunde hon ju läsa, så hon hade full behållning ändå! Hon är verkligen fantastisk min lilla mor (91), som fortfarande är nyfiken och vill hänga med på det mesta. Söndag-måndag var hon på Yasuragi och badade och käkade japanskt. Hon var bara besviken att hon inte fick ta fler behandlingar - det enda de gick med på var Shiatsu-massage...
Nyckelord:



Det var visst god mat, hörde jag

Pratade med en av kollegorna som just åkt hem från konferensen i Sigtuna. Klart att de hade haft jättetrevligt och dessutom var det jättegod mat, precis som jag trodde. Lite avundsjuk blir man allt, men inte missunnsam - det är en himmelsvid skillnad, eller hur? Jaja, jag kan trösta mig med att jag troligen gick miste om en massa extra kalorier, som jag definitivt inte behövde.

Idag har det inte blivit mycket praktiskt gjort. Inte ens en liten testrätt...fastnade i datorn med några mails och jobbade lite med att klura ihop nya recept till senare nummer av MåBra. Det är riktigt kul!

Såg att Imse hade problem med en seg hemsida. Ibland sker det ju uppdateringar - kan ha varit något sådant tillfälligtvis, hoppas jag. När jag kollade gick det lika snabbt som vanligt, så jag tipsade om att rensa cookies, det kan ibland hjälpa om man har problem med att komma in också!

Jag klurar på att gå ut ett varv runt holmen - kan väl inte vara farligt, va'? Har ju inte fått ihop mer än typ 200 steg på stegräknaren.....sabbar för hela gänget på Motiomera!
Nyckelord:



En marsipangris som tröst

Skulle varit i Sigtuna på konferens idag, men sitter istället hemma med mitt dundrande huvud. Vad sur jag blir, jag hade faktiskt sett fram emot det här mötet och dessutom lär det vara fantastiskt god mat där.

Nu tillhör jag den sort som tyvärr inte kan ligga i sängen och läsa en god bok när jag är sjuk. Nehej då, jag tycker att jag ska utnyttja tiden till något nyttigt när jag ändå är hemma och dräller...så himla korkat, jag vet det, men det går bara inte!

Nu skulle jag testa ett recept på hemgjort julgodis och jag kunde inte låta bli att leka lite när jag ändå hade gott om tid. Min marsipanrulle blev lite "grisig" om jag får uttrycka mig så. Det är bäst jag säger vad det föreställer annars tror du att det är en hund eller kossa eller nåt annat. Jag glömde först öronen, så de blev lite konstiga, men kul var det. På det här sättet kan jag inte gå och smånalla heller - det syns ju om jag tar en bit! Jag smakade lite, lite innan den blev inchokladad och den var jättegod, så receptet kommer i nummer 12 av MåBra, det också!

Nyckelord:



Nej, nej, nej...

Nu har den rackarn's förkylningen däckat mig till hälften. Somnade 22 igår och trodde att jag skulle vakna piggare idag, men icke sa Nicke, det är ännu värre idag...

Håller i alla fall på med julmaten, hrm ja alltså det är provlagning på g inför fotograferingen i nästa vecka. Smakade på smeten till en spenatpaté nyss och den smakade mums. Nu står den i ugnen och det doftar härligt! Ska väl inte avslöja alla rätter nu i förväg - det kommer i nummer 12 av MåBra.

Solen skiner i Stockholm, så det är sorgligt att inte orka ut i det vackra vädret. Hoppas det håller i sig några dagar. Jag får i alla fall njuta av den vackra utsikten över Baggensfjärden. Det är bara ett störningsmoment - vi har en halvdöd tall just utanför sovrumsfönstret och enligt uppgift får byggföretaget böta 500 000 kronor till kommunen för varje träd utöver de tillåtna, som de tar ner. Det där med kopparspikar tar visst flera år innan det får effekt, så nu har Staffan skrivit ett snällt brev till kommunen, så får vi se om de tycker att den stackars tallen ska behöva lida längre...

Nyckelord:



11 av 12 möjliga!

Visst är det fantastiskt? Denna klass hushållslärare som tog examen 1978, vi var 12 stycken och en flyttade till Frankrike så henne har vi tappat bort. Men resten kom till Sätra Brunn igår, och vi kunde konstatera att vi lever allihop, bara en sån sak! Statistiskt sett borde det vara rätt så bra! En har gått i pension, en är rektor, en jobbar på universitetet, en på arbetsförmedlingen sen är vi 2 till som lämnat skolans värld, men resten är kvar som lärare, ganska fantastiskt tycker jag!

Vi började med att besöka ett munk-kloster i Östanbäck mitt ute i ingenting. Vilken upplevelse. man trodde knappt att det fanns sånt. Vi satt med i en mittpådagen-bön där munkarna sjöng sina entoniga böner med sänkta huvuden. När en av munkarnas mobiltelefon började ringa, fick Carina och jag ett helt galet skrattanfall mitt i alltihop, men vi lyckades skärpa oss så att vi inte gjorde bort oss totalt. Munkarna satt där i sina kåpor av varierande kulör. Vi fick lära oss att broder Anders alltid får ha vit kåpa eftersom han arbetar i köket och såsfläckarna ska synas, men så värst vit var den inte. Det var nog mer än bara såsfläckar där....... Sen köpte vi handstöpta ljus som verkade vara deras huvudsakliga utkomst!

Tillbaka på kurorten fick vi Afternoon-tea. Inte samma kaliber som på Grand Hotel, men hyfstat gott ändå...vi var ju rätt så hungriga! Dock inga kanelbullar där heller - tyvärr!

Baasängen var 34 grader varm, men jag avstod ändå med tanke på förkylningen. Bacillerna frodades ändå!

Sen blev det champagne som Marias Thomas hade skickat med för att vi skulle fira ordentligt. Såå omtänksamt! Middagen serverades 500 meter söderut och vi beväpnade oss med stora paraplyer för fy tusan vad det regnade! Efter en god middag blev vi sittande med gamla fotografier och nostalgiska minnen tills det var dags att krypa ner i sköna sängar.
Nyckelord:



Tänker inte baka kanelbullar idag

Nä, det blir inga bullar på Kanelbullens dag. Nog för att jag gärna skulle vilja, men frysen är proppfull, så där går de inte in. Dessutom ska jag strax ge mig iväg till Sätra Brunn, trots förkylningen. Ingen feber, men halsen är raspig och huv'et är trångt och känns som fullt av bomull. Men inte kan man missa att träffa alla de "gamla präktiga hushållslärarna". Ni tror att det är ett jättepräktigt släkte, men ack nej, inte alla alls. Åtminstone inte jag.............

Ungefär hälften av oss har slutat att arbeta i skolans värld, men förvånansvärt nog är många kvar och tampas. Äsch, måste packa nu för att hinna hämta upp 2 av tjejerna på vägen.
Nyckelord:



Ska det vara förkylt nu igen?

Trodde jag hade fått min beskärda del förra året, men nu sprakar det i öronen igen och huv'et spränger. Är det typiskt just den här helgen när jag är gräsänka och skulle bort på mingelkalas ikväll. Nu får jag sitta ensam hemma med ingen som pysslar om mig. Åhhh, vad det är synd om mig.......:-(

Men tja, det kunde förstås ha varit värre. Det finns mat i kylen och jag kan roa mig med att titta på Idol ikväll och om jag är riktigt ordentlig kanske jag är pigg nog att åka till Sätra Brunn imorgon. Vi är en nästan hel klass med tanter som ska fira 30-årsjubileum från när vi tog vår hushållslärarexamen och det vore synd att missa det. Lite rosenrot, varmt rött té och sjutusan-dj-ar ska väl fixa den här bacillusken. Eller va' ?

Idag har jag inte duschat, vad konstigt det känns. Tur att jag är ensam hemma...... Var hos sjukgymnast med min onda rygg igår och hon drog och slet i mig så det knakade både här o där. När hon äntligen hade lyckats få mig jämnlång och rak satte hon en massa tejp på ryggen kors o tvärs, för att stabilisera läget. Riktigt skönt faktiskt och det fungerar som en ordentlig påminnelse att jag inte ska kröka rygg för att komma ner på golvet, utan istället böja på benen. Superbra, så nu törs jag inte duscha för då lossnar säkert tejpen! Nå, imorgon ryker den i vilket fall som helst!
Nyckelord:



Afternoon tea på Grand

I förrgår var vi på 60-årsfest på Grand Hotel och drack "Afternoon tea". Himmel, vilket arrangemang!!! Man kunde till att börja med få ett glas champagne i olika prisklasser om man ville. Sedan följde en veritabel frossa i diverse bakverk - smöriga scones med grädde, sylt och havtornscurd, diverse små snittar med himmelska fyllningar och sist men inte minst små delikata kakor/bakelser.



Jag måste få skryta lite igen - jag mår så BRAAAA när jag får visa mig duktig.....;) Eftersom jag så gärna vill smaka på allt, tog jag verkligen för mig av samtliga sorter, men jag smakade bara en bit av varje. Smörgåsarna åt jag upp, eftersom detta var min lunch, men sötsakerna var jag verkligen restriktiv med! Annars hade jag väl knappast vågat skriva om det alls...... Allvarligt talat så är det just så här man kan göra när man hamnar på kalas och tycker att allt är gott. Man vill ju gärna prova, men det är lika gott med små portioner. Så här såg min lite grisiga assiett ut när jag var klar!


Det är inte lätt när man stup i ett kommer på fest. De kommer i stim ibland (kalasen, alltså). Igår var det dags igen. Jag hade fått inbjudan till Hötorgets 50-årsjubileum och där kunde man verkligen prata om provsmakningar. Det var små små smakportioner och jag tyckte att jag inte åt så mycket, men det var gräsligt, vad mätt jag var när vi gick därifrån... Nu var det faktiskt min födelsedag, så jag höll inte så värst noga koll på mig själv - ibland måste man tillåta sig att släppa tyglarna! Idag är jag på den vanliga banan igen! Tyvärr hade jag ingen kamera med mig, men det var så mycket folk, att det antagligen bara hade blivit en massa ryggar och rockar!
Nyckelord:



RSS 2.0